onsdag 28 augusti 2013

Kalsonger, Lisa mönster

När jag skrev det här inlägget så påbörjade jag ett inlägg om Lisas mönster, alltså LG Sömnads kalsongmönster.
Jag hittade dock inga bilder på de kalsonger jag sytt så det föll i glömska. Nu har jag fixat några nytagna bilder så här kommer en kalsongkavalkad.
Mönstret, en ihopvikt A3 med bild, mönster och instruktioner.
Det första paret jag gjorde. Jag köpte de båda tygen och resåren tillsammans med mönstret.


Eftersom jag har svårt att hitta flossad resår så har jag sytt kalsonger med resåren dold. Det funkar det med.

Två par i galna färgkombinationer

tisdag 27 augusti 2013

Blommigt med snurr eller Mini-Ella

Förra helgen lyckades jag äntligen sy en klänning av ett tyg jag köpte på loppis förra sommaren. Jag lovade nämligen redan när jag köpte tyget att jag skulle sy en klänning. Vilken modell det skulle vara har dock ändrats under året.
Nu bläddrade RÄKAN i boken "Sy från hood till skjortklänning" och önskade sig en "Ella" utan axelband. Hur gör jag en sån och hur får jag den att sitta uppe? tänke jag. Jag började i alla fall med en bit lakansväv som foder (ett trasigt svartfärgat lakan fick bli ännu trasigare). Det loppisfyndade tyget är nån slags polyesterkvalite så man vill inte gärna ha det direkt mot kroppen. Jag sydde en tub av fodertyget och en tub av det blommiga. Dessa syddes ihop i överkant. Sen sydde jag ett varv lastin-resår (genomskinlig resår, framilonband, baddräktsresår etc) överst på lakansväven. Jag trodde jag skulle behöva sy flera varv, typ som smock, men klänningen (med kjoldelen) hålls upp rätt bra med endast ett varv.
Naturligtvis gjorde jag en tankevurpa så att blev tuben för trång att ta på sig när resåren kom dit så jag fick sprätta och skarva dit en bit till...
Kjoldelen är en helcirkelkjol. Mät midjevidden, vik tyget tills det blir en tårtbit, mät, mät, klipp, klipp, så är det klart! Utan att behöva rita ett mönster först. Magiskt :-)
Sy fast kjolen på livet och sen är det bara att snurra snurra. Inte det mest praktiska plagget nu när det är förskola och vardag, men lite flärd får det väl vara emellanåt.

Jag stryker en rad i vill-göra-listan och går vidare till nästa projekt :-)

lördag 17 augusti 2013

Princess Castle

Princess Castle heter det här klänningsmönstret från senaste Ottobre kids (4/2013). Jag har ett helt gäng tidningar så jag har slutat prenumerera på kids, men när jag det här mönstret så var jag "tvungen" att köpa en tidning. En klänning med fuskomlott var precis vad jag hade tänkt knåpa ihop ett mönster till så nu slapp jag det, perfekt! Fickor och möjlighet till både kort el lång ärm inte dumt det heller.
Jag har insett att RÄKAN växer mer på längden än på bredden för tillfället så jag testade att rita ut en 104 på bredden och 116 på längden. Ottobre är ju kända att ha rätt så breda mönster åtminstone för bebisar. Ett testplagg vill man ju helst sy i något skräptyg men för att säkert få RÄKAN att prova så letade jag fram de rosa tygerna :) Jag hade ungefär en halvmeter vardera av stjärnorna och molnen, vilket precis räckte på längden. Taxtyget från Stoff och Stil premiärklippte jag i nu.
Testet föll väl ut. Tygerna gillades och klänningen sitter perfekt över bålen. Fickorna hamnade dock lite för långt ner och taxarna hamnade i navelhöjd så det hade nog räckt med storlek 110 på längden. 

torsdag 8 augusti 2013

Sommarfin

Årets semester har i första hand varit vikt till att ta hand om vårt sommarhus. Sätta upp hängrännor, rensa skrot i lagårn, klippa gräset och dylikt. Men en symaskin har jag här i stugan och lite tyg så jag inte ska bli helt knasig av syabstinens. ;-)
Boken "Sy till dockan" fick jag med hit och i ett försök att aktivera dottern så sydde vi denna klänning till Skrållan av lite resttyger.