fredag 9 april 2010

Väldoftande vantar

 

Som synes på bilden har vi fortfarande en hel del snö kvar, men den är blöt så det är galonvantar som gäller, åtminstone för de yngre. Men det kommer ju andra tider och oavsett det fick jag lust att prova detta mönster på handskar. Ett par fodrade tumvantar helt enkelt. Väldoftande är de eftersom jag har färgat ullinterlocken med kool-aid (amerikanskt saftpulver) så de luktar svagt av kemisk apelsin :-)

Det är första gången jag provat att färga med kool-aid och det gick riktigt bra. Det finns bra beskrivningar på nätet och jag valde att göra som många andra och färga i mikrougn. Det ska också gå bra att göra det i en gryta på spisen eller i ugnen. Vantfodret som är en härligt mjuk bambufleece fick också följa med i färgbadet. Det ska inte gå att färga växtfiber med kool-aid, det är bara animaliska fibrer som tar upp färgen- Lite färg sög bambufleecen upp även om det nog ska betraktas som fläckar/missfärgning och kommer nog inte att sitta. Ett vanligt mått är att man ska använda 1 påse kool-aid till 100g tyg/garn. Jag använde lite mer, 2 påsar till 100g torrt tyg, men då vägde jag ullen och bambun ihop.

Här hänger mönsterdelarna på tork efter färgning. Till vänster bambufleecen som alltså fick en svag ton av orange. Båda tygerna var naturvita innan.

Jag var lite för ivrig med att sy ihop vantarna att jag glömde att jag hade tänkt brodera något fint på handryggen på vantarna :-(. När jag insåg mitt misstag orkade jag inte sprätta och göra om. Om testpanelen tycker att de duger (dottern är noga med vad som får vara på händerna) får jag leta åt något fint stryka-på-märke eller sy ett par till med broderi på.

Mönster från Ottobre Design, storlek 3 år (jag får utan problem plats med tummen, men lite för korta för de övrgia fingrarna :-))
Yttertyg är ullinterlock som kommer från Kina via ett svensk samköp, gjord på ull från New Zeeländska (välbehandlade) får. Kraftig härlig kvalite som är maskintvättbar. Innertyget är bambufleece, också den samköpt från Kina. Båda tygerna används till tygblöjsömnad, men de duger lika bra till kläder. Kool-aid köpt på Ebay, turkos mudd från Mjuka tyger (tror jag).

1 kommentar:

KroKKoFin sa...

Så häftigt att göra egna tumvantar helt från början. Och färga och allt. Så kul att du kikade in hos mig. Alltid skoj att hitta till en intressant och fin blogg som din.