torsdag 24 september 2009

Återbruk


Ett par gamla uniformsbyxor i vadmal har tjänat som mannens överdragsbyxor några jaktsäsonger. Inför denna säsong var de dock slut i grensömmar och fickor så ett nytt begagnat par införskaffades. De gamla fick jag med tanken att sy ett par överdragsbyxor till RÄKAN. Från idé till tanke har det väl som vanligt gått en tid :-), men nu är de klara!

Jag började med att tvätta byxorna i tvättmaskinen då de varit med om en del i skogen. Det är ju lite känsligt att tvätta ullprodukter i tvättmaskin, men jag tänkte att går det så går det. Tror dock att jag var lite feg och stannade vid 40 grader. Det gick dock fint, de blev inte de minsta tovade (mer än de redan var). Sen var det ju bara att ordna ett mönster, klippa ut delar där tyget inte var alltför slitet och börja sy. Maskinbroderiet kommer från http://emblibrary.com, plasttryckknappar från KAM. Hängslerna är fodrade med grå flanell med vita stjärnor, resårband i benslut.

Tanken är att dessa hängselbyxor ska fungera som överdragsbyxor den här perioden då det kan vara lite fuktigt i skog och mark, men inte så blött att galonbyxor egentligen är nödvändiga. Fördelen med naturmaterial som vadmal är ju att det andas och inte blir så instängt. Återstår att prova hur mycket väta dessa byxor tål. Jag har tänkt prova att ullkura dem för att få ytterligare vattentålighet, men det har jag inte hunnit ännu.

3 kommentarer:

Heimlaga sa...

Vilka fina byxor! Rapportera gärna senare om hur de funkar i praktiken! Ull är ju ett mysigt material, men inte riktigt det man i första hand tänker på som utekläder till barn.

RÄVENoRÄKAN sa...

Dessa byxor har använts nästan dagligen på förskolan sen jag sydde klart dem. Jag tycker de har fungerat jättebra som överdragsbyxor så här nu på hösten då det kan vara lite fuktigt och småkyligt ute, men ändå inte galonväder.

Beata sa...

Jättefina!