torsdag 6 oktober 2011

Påslakansutmaningen: sommarkjol och tygpåse

Okej, jag erkänner. Jag köpte ny resårtråd istället för att städa i mitt syrum i jakt på den jag har här hemma nånstans. Eftersom jag ville ha den nu (och före helgen trots att det var fredag) gick jag till en lokal tygbutik. Och då jag kom ihåg varför jag mest handlar på nätet :-) Fullt av fredagsflanörer i butiken när jag hade bråttom tillbaka till jobbet och så priset, 20 kr för 10 m resårtråd! Som jämförelse tar Bibbi just nu 12 kr för 30 m. Visserligen måste jag betala porto när jag handlar på nätet, men jag slipper stå i kö.
Det är ett dilemma. Visst tycker också jag om riktiga butiker där man kan gå in för att se och känna, men oftast har jag tid att vänta någon dag och då får priset avgöra.

Nåväl det var ju sömnaden jag skulle blogga om.
Mitt påslakan i påslakansutmaningen upplever jag som ganska somrigt och inte speciellt höstigt så jag har inte varit så inspirerad att sy av det. Men jag räknar med att det blir en sommar snart igen och har därför sytt en sommarkjol.


Jag letade fram en beskrivning som jag såg i somras, som jag gärna ville testa på en kjol med fickor och nu blev det läge. Det behövs ju ändå en ordentlig bit tyg till en kjol och det passar ju perfekt när man vill sy upp ett påslakan :-)
Beskrivningen hittade jag här: http://projectsbyjess.blogspot.com/2011/06/tutorial-shirred-pocket-skirt.html och var faktiskt så enkel att följa som jag trodde. Förutom att jag lyckades skära ut för fickor på bakstycket också... :-( Tur jag hade mer tyg att göra ett nytt bakstycke av.

Smock har jag inte sytt så mycket tidigare och tyckt varit lite bökigt, men symaskinen var på bra humör så det gick bara bra.
Nederkanten på kjolen fållade jag med hjälp av min symaskins fållfot. Den skulle jag aldrig ha förstått mig på om det inte vore för den här instruktionsfilmen.

Kanske blir fållen lite för smal för ett sånt här plagg, men skulle jag känna det är det lätt att vika upp en bredare fåll. Det var kul att prova foten i alla fall. Det gick riktigt snabbt och blev snyggt.

---

Efter jag sytt kjolen klar började jag i alla fall röja lite i syrummet och hittade en påbörjad tygkorg. Perfekt tänkte jag och klippte ut de delar som saknades ur mitt påslakan, pressade på mellanlägg och sydde ihop. En ful skarv på påslakanet döljde jag med ett band.
Vilken vinn-vinn-grej! En grej mindre i projekt-högen, en bit till av påslakanet använt och jag slapp lägga mer tid på att fundera över tygval (vilket nog var anledningen varför tygkorgprojektet strandat).


Inga kommentarer: