torsdag 26 juli 2012

Prinsessklänning!Det känns som om det var evigheter sen jag köpte boken med prinsessklänningar, men tydligen är det bara drygt ett år sedan enligt http://ravenorakan.blogspot.se/2011/04/prinsessklanningar-nasta.html.


Så här skrev jag i slutet på samma månad (17 april 2011) i ett opublicerat utkast:

I helgen har jag också rita prinsessklänningsmönster på cm-rutat papper från den här boken. Det var lite frusterande att sitta och räkna rutor (jag skulle behövt en kurvlinjal), men förutom kjoldelen så är mönsterdelarna inte så stora eller så många så det var överkomligt. Nu väntar det roligare delen, att leta tyger som kan passa. Jag har redan fått beställning på en rosa och en lila och en röd och en blå och en gul osv.... :-) Man kan tycka vad man vill om prinsessklänningar (jag är väl kanske inte överförtjust), men jag ser hellre att min dotter har en sydd av återbrukade tyger än nåt tråkigt statiskt syntettyg som brukar vara vanligt i barnmaskeradkläder.

Så nu är första klänningen klar, men troligtvis inte den sista. Det tog lite tid att komma till skott. Det krävs förhållandevis mycket tyg till kjoldelen, speciellt om man inte delar upp mönsterdelen i två eller fler delar, så de tygsnuttar jag tänkt använda har varit för små och så har det runnit ut i sanden som det heter. ;-)

Det som fick denna klänning att bli till var främst en söndag i min mammas förråd, där jag bl a hittade ett antal tyger som jag "befriade" förrådet ifrån :-).   Prinsessklänningen består endast av dessa tyger, så tack mor!

Livet är i dubbelt rosa lakanstyg med en hjärtapplikation klippt på frihand och fastsydd med tre varv raksöm. De raka sömmarna under är inspirerade av boken och ska efterlikna korsettsnörning. Puffärmarna är i randigt bäckobölja-tyg. Jag tycker de blev helläckra, så de ska jag nog göra på nästa klänning också. Underkjolen är i ett viskostyg och över det tyllgardiner med rynk, fix och färdiga!

Det jag behövt komplettera med är tråd naturligtvis samt resår till ärmslut och dragkedja bak (samköp i samband med Weekenderbag sew alongen).

RÄKAN hade visst en annan åsikt om vilka tyg som skulle bli kjolen, så hon var inledningsvis rätt arg när klänningen var klar. Jag hade inte riktigt uppfattat hennes önskemål och erbjöd mig att sy en ny alternativt göra om denna. Än så länge har jag sluppit det, klänningen har varit en favorit och använd flera dar i sträck.

Nu är jag sugen på att sy en till, men förändra kjoldelen från underkjol/överkjol till en volangkjol. Dessutom förkorta längden något. Mönstret ur boken är storlek 4-6år och den blir lite för lång i vardagen till en fyraåring.

1 kommentar:

DiLeK sa...

Var fin det blev!! Jag har ocksa användat samma boken :)